Ooggetuigenverslag vanuit Gaza (14-18 Nov ’12)

Posted on November 19, 2012

4


Chirurgische precisie

Israël houdt vol dat ze met “chirurgische precisie” bombardementen uitvoeren. De cijfers laten heel wat anders zien. Het aantal burgerdoden en gewonden is schrikbarend hoog.

Gewonde burgers worden al Shifa ziekenhuis binnengebracht tijdens een serie Israëlische luchtaanvallen (Gaza Stad, 14Nov12)

Sinds woensdag, het begin van de militaire operatie ‘Pillar of Defense’, zijn zeker 67 doden gevallen, van wie 40 burgers. Het aantal gewonden wordt nu geschat op 590, waaronder zeker 535 burgers. Ik schrijf ‘geschat’ omdat terwijl ik dit verslag schrijf ernog gezocht wordt naar overlevenden van de luchtaanvallen van vanmiddag. Die werden met “chirurgische precisie” uitgevoerd, op woningen in Gaza, Rafah, Nuseirat, en Bureij. Het aantal doden dat daarbij is gevallen, wordt geschat op 20. Eén familie heeft zeker 10 doden te betreuren, de meeste vrouwen en kinderen, en er wordt nog onder het puin gezocht naar overlevenden.

Woensdag en donderdag was ik het centrale Shifa ziekenhuis in Gaza Stad en heb daar onder de gewonden en doden geen enkele strijder gezien. Het waren allemaal burgers, mensen die gewoon thuis of op straat waren toen ze werden aangevallen. De meeste verwondingen zijn ernstig; diepe snijwonden en ook afgerukte ledematen, veroorzaakt door rondvliegende granaten en granaatsplinters. Ook zijn er veel mensen met gebroken botten en kneuzingen omdat zij bedolven zijn geraakt onder het puin van hun woning of andere gebouwen.

Haneen Tafesh

Ik zag, HaneenTafesh, een één-jarig meisje dat het ziekenhuis werd binnengebracht op donderdagavond, na een grote luchtaanval. Ze had hersenletsel en was in coma. Dokters vertelden over de luchtaanval op haar woonwijk (Zaytoun) in Gaza stad. Een paar uur later ging ik terug om te kijken hoe het met haar ging. De doktoren waren nog steeds erg bezorgd, maar deden hun best. Bij thuiskomst kreeg ik te horen dat ze vlak daarna was overleden. Een dag later kwam een familielid van Haneen, de 55-jarige YounisTafesh, om het leven toen hij door de wijk fietste en het Israëlische leger een luchtaanval uitvoerde.

Aanvallen op de media

In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee media-gebouwen, waar vele persagentschappen zitten, gebombardeerd. De bovenste verdiepingen van de Al-Shawa toren, en de Shourouq toren, zijn beiden helemaal vernietigd. Op deze hoogste verdiepingen bevonden zich de kantoren van

Een vernield radiostation op de 11e (bovenste) verdieping van de al-Shawa  media complex (Gaza Stad, 18Nov12)

persagentschappen zoals AL Quds radio, Alwan radio en Amatar, en ook van een paar buitenlandse pers agentschappen zoals Rai, Sky en een Duits tv-station. Bij de apachebeschietingen van de Al-Shawa toren zijn zeven journalisten gewond geraakt, waarvan één journalist, de 20 jarige Khaled Al Zahaar, in kritieke toestand verkeert. Zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Ook werd er vanochtend omstreeks 7 uur een raket afgeschoten op Al Quds televisie , in de Shuruq toren, waarbij drie journalisten gewond raakten, en de hele 15de verdieping vernietigd werd.

De trappengang van het al-Shawa complex zijn besmeurd met bloed van de zeven gewonde journalisten (Gaza Stad, 18Nov12)

Tot nu toe zijn er, vanaf het begin van de aanvallen, tien journalisten gewond geraakt bij de uitoefening van hun werk. Afgelopen middag hebben buitenlandse journalisten die in de Gazastrook verblijven, een email ontvangen van de Israelische autoriteiten waarin vermeld werd dat ze hun gebouw onmiddellijk  moesten ontruimen. De Palestijnse journalisten die in het gebouw werken, hebben deze waarschuwingsmail niet ontvangen. Ook werden vandaag buitenlandse journalisten de toegang tot de Gazastrook geweigerd door de Israelische autoriteiten bij de Erez terminal.  Het lijkt erop dat de pers een bewust doel is geworden van Israel.

Aanvallen op Hamas

Gisteren ben ik gaan kijken op plekken waar heftig gebombardeerd is. Naast straten in woonwijken, een moskee, een voetbalstadium, een frisdrankfabriek, stukken landbouwgrond, bezocht ik ook de bestookte ‘Hamas doelwitten’. Zeer opvallend; de gebombardeerde

Totaal vernield: kantoor burgerzaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Gaza Stad – 17Nov12

regeringsgebouwen hebben allen enkel een civiele functie. Zoals bijvoorbeeld het bevolkingsregister van het Ministerie van Binnenlandse Zakendat tot nu toe drie keer is gebombardeerd deze week. Een maand geleden haalde ik daar nog mijn visum op. Het gebouw is veranderd in een berg puin. Het presidentsgebouw van Premier Haniyyeh is, na het bezoek van de Egyptische premier  Hisham Kandeel, op vrijdag 16 November, compleet platgebombardeerd (Kandeel had andere Arabische landen opgeroepen hun solidariteit te betuigen door middel van een bezoek aan de Gazastrook).

Alle regeringsgebouwen staan midden in dichtbevolkte woonwijken in Gaza stad. Bij iedere aanval van F16’s, drones, en helikopters, worden veel huizen die eromheen staan zwaar beschadigd en vallen er vaak doden en gewonden onder de burgers.

Schade aan een school en woningen, naast het vernielde kantoor burgerzaken – Ministerie van Binnenlandse Zaken. Gaza Stad – 17Nov12

Aangrenzend aan het  ministerie van binnenlandse zaken stonden twee scholen (1 privé en 1 van de VN), en een ziekenhuis. Alledrie liepen aanzienlijke schade op. De huizen die eromheen stonden zijn zwaar beschadig en zien er nu uit als open poppenhuizen.

Angst

De beangstigende vraag die iedereen heeft, is; komt er een grondoffensief? Israël dreigt er al een tijd mee; de legerleiding heeft 75.000 reservisten opgeroepen, naast de reguliere troepen die al zijn ingezet. Tanks en andere militaire gareel wordt verzameld aan de grens.Tevens is men bang dat Israël de communicatielijnen van de Gazastrook naar de buitenwereld afsnijdt; landlijnen, mobiele telefonie en internet. Dat zou betekenen dat er geen nieuws naar buiten kan komen, en men voelt dat Israël dan denkt ‘vrij spel te hebben zonder pottekijkers’.

De bevolking van de Gazastrook staat doodsangsten uit. Men weet niet wat er de komende dagen, uren, minuten, gaat gebeuren. Men voelt zich nergens veilig.  Naar mijn idee is dit niet alleen een militaire oorlogsvoering, maar evengoed een psychologische oorlogsvoering. Het dagelijkse leven ligt stil; Gaza is veranderd in een spookstad. Mensen gaan alleen de straat op wanneer het niet anders kan, bijvoorbeeld om eten te kopen. De weinigen die de straat op gaan lopen vlak langs de huizen, of racen hun auto met een rotgang van A naar B.

De dodelijke aanvallen op burgers, vooral die van vandaag, beloven niet veel goed. De Gazastrook houdt haar adem in, thuis wachtend op wat komen gaat. Zonder schuilkelders, zonder luchtalarm en met een internationale gemeenschap die toekijkt.

Advertisements
Posted in: Palestine