Met ‘chirurgische precisie’: de aanvallen op burgers in Gaza

Posted on November 20, 2012

6


De ‘chirurigische precisie’ waarmee het Israëlische leger claimt te werk te gaan, richt zich inmiddels steeds meer direct op burgers. Vooral gisteren en vandaag zijn vele mensen omgekomen door precisie aanvallen op hun woning of auto.

Gisteren werd een college dat haar appartementsgebouw waar ze met haar man en twee zoontjes woont, beschoten was met een raket. We hadden het bombardement ook gehoord. De woningen zijn helemaal verwoest, gelukkig bleef onze collega en haar familie ongedeerd.

Vissershaven, Gaza Stad – 19Nov12.

Onze eigen woning, wat dicht bij de vissershaven ligt, begint ook tekenen van verwoesting te vertonen. De vissershaven is tot nu toe 4 keer gebombardeerd wat zijn sporen begint na te laten op ons gebouw enkele ramen zijn gesprongen en de kozijnen zijn verwrongen.

Vandaag was ik er met collega’s op pad om de voortdurende schendingen van internationaal recht te documenteren en slachtoffers en getuigen te interviewen.

Vandaag zijn we eerst naar Jabaliya, in het noorden van de Gazastrook, gegaan. Ons doel was om de familie Nasser te bezoeken waarvan de vader en een zoon van 8 gisteravond omgekomen zijn bij een luchtaanval.

Op het dak van het huis van de familie Nasser, waar Jalal (42) en zijn zoon Hussein (8) werden gedood, Jabaliya – 19Nov12

Jalal Mohammed Saleh Nasser, 42 jaar oud, ging om 10 uur het dak op, samen met zijn zoon van 8 jaar, Hussein, omdat er iets mis was met de leidingen van de watertank, die op het dak staat. Er moest iets gerepareerd worden. Terwijl zij bezig waren om de leiding te repareren, werd er vanuit een drone een raket op ze afgeschoten. Jalal en Hussein waren op slag dood. De raket is daarna door het dak het huis binnengekomen, gelukkig in een deel van het huis waar niemand aanwezig was. Het huis is zwaar beschadigd.

De vrouw van Jalal en  moeder van zijn zoon Hussein troffen we vandaag samen met andere vrouwen in rouw. Ik probeerde met haar te praten, maar ze kon amper een woord uitbrengen. De mensen zijn verslagen en kunnen ook beschrijven wat hen is overkomen.

Enkele minuten nadat we bij het huis aankwamen, stonden we op het dak, waar de vader en zoon waren gedood. De sporen van bloed waren nog zichtbaar. Plots klinkt vlakbij een explosie. Nadat

De auto die op maandagmiddag onder vuur werd genomen, Gaza Stad – 19Nov12

we gesproken hadden met de familie, reden we weer via dezelfde weg terug als die we gekomen waren en kwamen we erachter dat de raket ingeslagen was op de plek waar we niet lang ervoor reden. De raket had een auto geraakt en veranderd in een brandende hoop schroot. Een andere auto, die dichtbij reed, raakte zwaar beschadigd. In de aanval vielen één dode en vier gewonden.

De watertruck waarin in Suhail Hamada (42) en zijn zoon Ashour (10) water rondbrachten, Beit Lahiya – 19Nov12

Een andere voorbeeld van de misdaden die op dit moment gepleegd worden, is de gerichte aanval op vader en zoon Hamada. Suhail Ashour Mohammed Hamada, een 42 jarige man , is van beroep water rondbrenger. Omdat 95% van het water in Gaza ondrinkbaar is vele inwoners geen waterleidingen hebben, brengt hij gezuiverd water rond in grote watertanks. Hij deed dat gisteren met zijn 10 jarige zoon Ashur, die bij hem in de tankauto zat. Hij passeerde een aantal huizen toen de tankwagen vanuit de lucht werd aangevallen., Vader en zoon Hamada kwamen hierbij om.

Ons volgende bezoek was aan de familie Abu Foul, die ons het volgende verhaal vertelden. ZIj wonen met 6 gezinnen van de familie in een appartementsgebouw in Beit Lahiya. In de nacht van

De puinhopen van het huis van de Abu Foul familie, Beit Lahiya – 19Nov12

de 17de op de 18de November, gisternacht dus, kregen zij om 2 uur s’ochtends een telefoontje. Dit telefoontje waarschuwde hen dat ze het huis zo snel mogelijk moesten verlaten, want het zou gebombardeerd worden. De Abu Foul familie hebben het hele gebouw onmiddelijk ontruimd, 10 minuten later viel er een grote bom op het gebouw. Dit gebouw is helemaal weggevaagd, en de 7 omliggende huizen zijn zwaar beschadigd. Hierbij zijn 17 mensen gewond geraakt, waaronder 5 kinderen. De Abu Foul familie is in één klap alles kwijt geraakt.

Ik heb eerder al geschreven dat de 2 mediatorens in Gaza stad de nacht ervoor doelwit waren van enkele raketten, waarbij 10  journalisten gewond zijn geraakt. Gisterenmidag stuurde de Israëlische autoriteiten een email naar buitenlandse journalisten met de waarschuwing dat ze 1 van de 2 torens onmiddellijk moesten ontruimen. Hun Palestijnse collega’s in hetzelfde gebouw kregen niet zo’n bericht. Vanmiddag werd 1 van de 2, de Shourouq toren, wederom doelwit van een luchtaanval. Daarbij vielen 2 doden en 5 gewonden.

En dan is er het verschrikkelijke verhaal van de Al Dalou familie. Tien leden van deze familie kwamen gisteren om toen hun huis met een F16 werd aangevallen. Een moeder en haar 4 kinderen, een grootmoeder en 2 tantes, kwamen om toen hun huis doelwit wwerd van een raketbeschieting. Ook 2 buren kwamen om. De vader van de familie was in een winkel met een van zijn zoontjes. Toen hij thuis kwam vond hij zijn familie terug onder de puinhopen.

Mijn algemene indrukken na weer een dag Gaza zijn de volgende:

Een luchtaanval op het noorden van de Gazastrook, Gaza – 19Nov12

De raketaanvallen vanuit F16’s, drones en oorlogsschepen worden steeds meer doelgericht uitgevoerd op en rondom woonhuizen.  Burgers worden ook gericht met rakketten bestookt wanneer ze in hun auto rondrijden. Gewone mensen zijn het doelwit van precisie bombardementen.

Het dagelijkse leven is voor de meeste mensen onhoudbaar, men kan niet slapen vanwege de constant bombardementen vanuit de lucht en zee. Daarbij komt dat vanaf het begin van deze militaire operatie je constant, 24 uur per dag, het indringende gebrom hoort van de drones die boven Gaza rondvliegen. En het is niet alleen het geluid van deze drones, maar ook de wetenschap dat ze ieder moment iets op je af kunnen schieten dat mensen erg bang maakt. De gewone man/vrouw in Gaza weet uit ervaring dat het niet uitmaakt waar je bent, wie je bent, hoe oud je bent; je kan altijd doelwit worden van weer een nieuwe raketaanval.

Ik doe mijn boodschappen in een winkeltje dichtbij mijn huis. Vaak wanneer ik daar kom, zijn er 2 meisjes,  nichtjes van de eigenaar, die daar altijd kattekwaad aan het uithalen zijn, giechelen, ondeugend doen, zoals meisjes van ongeveer 4 jaar dat kunnen. Ik kom ze nu tegen, en ze zien er verschrikkelijk uit. Ze zien grijs, ze zijn stil, giechelen niet meer, maken geen grapjes meer, de 2 kinderen zijn helemaal veranderd, er is niet veel over van de 2 ondeugende meiden.

Een van de moeilijkste dingen om te zien is het verdriet en de angst van deze kinderen, zij zouden dit niet moeten meemaken. Ook het verdriet en de angst in de gezichten en stemmen van de volwassenen, of de tranen van die stoere kerels die wel wat gewend zijn, maar bij het zien van al deze doden en gewonden en de ellende van de families die alles kwijt zijn geraakt, de emoties niet de baas zijn.

Sinds woensdagmiddag zijn:

104 mensen gedood;

866 mensen gewond;

1643 raketaanvallen uitgevoerd op Gaza;

822 gebouwen, waaronder woonhuizen, scholen, moskeeen, etc. vernield en beschadigd.

Advertisements
Posted in: Palestine