Terwijl Gaza opkrabbelt, schendt Israël het staakt-het-vuren

Posted on November 24, 2012

3


Op de avond van de wapenstilstand brak een waar volksfeest uit in het centrum Gaza stad. Hoewel de opluchting en vreugde overheersten, had iedereen ook een dubbel gevoel, denkende aan de 160 mensen die het geweld niet overleefd hebben en de families die nooit meer hetzelfde zullen zijn. Er worden nog steeds lichamen van vermisten gevonden in de puinhopen van huizen en het dodental blijft verder oplopen doordat verschillende gewonden alsnog aan hun verwondingen bezwijken. Tranen van vreugde en rouw vloeiden samen.

Terwijl auto’s in een toeterende optocht en met wapperende vlaggen door de straten reden, begonnen anderen met het vegen van de straten en verzamelen schroot.

De 1.400 luchtaanvallen, vele tankbeschietingen en bombardementen vanaf marineschepen, hebben een spoor van vernieling achtergelaten. Zo’n 1.500 huizen zijn geheel of gedeeltelijk vernield. Hetzelfde geldt voor vele overheidsgebouwen, waaronder politiekantoren, onderwijsinstellingen en klinieken. Ook moskeeën zijn vernield en beschadigd. En als kers op de taart van destructie vernielden de Israëlische luchtaanvallen ook twee bruggen die het midden van de Gazastrook verbinden met het noordelijke deel.

De wederopbouw zal een lastige opgave worden. De Gazastrook wordt nog steeds afgesloten door Israël, in strijd met internationaal recht. Door de afsluiting, dat export verbiedt en import ernstig inperkt, kampt Gaza al jaren met een tekort aan onder andere bouwmaterialen. De wederopbouw van Israël’s vorige militaire offensief van december 2008 – januari 2009 werd hierdoor ernstig bemoeilijkt en is zelfs nog niet voltooid; er zijn nog steeds mensen die in constructies van golfplaten en plastic wonen.

De schending van het staakt-het-vuren

Vrijdag, de rustdag in moslimlanden, begon met een fiksde bui. De eerste winterregen nam een deel van het schoonmaakwerk over en spoelde het stof en gruis van de gebouwen en straten.

Nu het staakt-het –vuren stand lijkt te houden, beginnen journalisten hun boeltje te pakken; op weg naar de volgende brandhaard. Voor mensen hier is dat het moment waarop een nieuwe Israëlische legeraanval verwacht kan worden, waarover vervolgens niet wordt bericht.

Eén van de voorwaarden die Israël en de gewapende groepen in de Gazastrook stelden aan het staakt-het-vuren, is dat Israël de bewegingsvrijheid in de Gazastrook niet langer inperkt en geen mensen meer aanvalt in Gaza’s grensgebied.

De meest vruchtbare grond van de Gazastrook ligt in dat grensgebied. Deze landbouwgrond, die voorheen de rijke voedselvoorraad van Gaza was, is door het Israëlische leger in de laatste 12 jaar omgevormd tot een kale, dorre schietzone. De gewassen zijn vernield, 10.000 mensen zijn dakloos geraakt doordat hun huizen er zijn afgebroken en het levensgevaarlijk was om in het gebied te blijven. Deze zogenaamde ‘bufferzone’, die 35% van Gaza’s landbouwgrond heeft opgeslokt, is ontoegankelijk voor de Palestijnen. Burgers (waaronder boeren die op hun land werken) worden er zonder pardon neergeschoten door soldaten die op de grens gepositioneerd zijn. Onder het akkoord van de wapenstilstand zouden die misdaden nu verleden tijd moeten zijn.

Om dat te vieren marcheerden donderdagmiddag tientallen jongeren ter hoogte van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, dit grensgebied in. Ze staken Palestijnse vlaggen in het hek dat op de grens met Israël staat. Enkele jongeren gooiden stenen naar de soldaten die op de grens patrouilleren. Zes jongeren raakten gewond toen soldaten hen in hun benen schoten. De volgende ochtend trokken honderden Palestijnen in protest naar hetzelfde gebied toe om vlaggen in het hek te steken. Wederom openden Israëlische soldaten het vuur, waarmee ze 14 jongeren verwonden. Anwar Qudaih, 20 jaar oud, werd in het hoofd geraakt en verloor daarbij de onderkant van zijn gezicht. Hij overleed diezelfde middag nog.

Met het staakt-het-vuren zijn vele mensenlevens zijn gespaard. Maar in de context van de Israëlische bezetting blijft het slechts een vorm van symptoombestrijd: Israël blijft een illegale bezettingsmacht dat internationaal humanitair recht met voeten treedt. Zolang daar niets aan veranderd, zijn de dood zoals die van Anwar Qudaih voorspelbare gebeurtenissen.

 

Foto’s van de vernieling in de Gazastrook:

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Posted in: Palestine