Een gesloten grenspoort tussen moeder en zoon

Posted on June 1, 2013

1


Een ingekorte versie van dit artikel verscheen op woensdag 29 mei 2013 in DWDD Magazine. Bekijk het hier.

De Israëlische grens is een onoverbrugbare streep voor vrijwel alle Palestijnen. De grensovergang met Egypte, bij de zuidelijke stad Rafah, is anders. Daar kunnen Palestijnen in beperkte aantallen de grens oversteken, mits de Egyptische autoriteiten en/of inlichtingendiensten dat toelaten. Wanneer de politieke of veiligheidssituatie in Egypte instabiel is, sluiten de Egyptische autoriteiten de grens. Het gevolg; studenten, families, patiënten, vrouwen met kleine kinderen en vele andere reizigers aan de grenspoort.

Jaber Wishah

Jaber Wishah

Op 17 mei snelde mijn collega, Jaber Wishah, van een congres in het buitenland terug naar de Gazastrook. Hij was op weg naar zijn 86-jarige zieke moeder, ‘Um Jaber’ (moeder van Jaber), die op de intensive care lag na een hartoperatie.

Um Jaber en Jaber, haar eerste kind, hebben een bijzondere band. Um Jaber zette hem in 1948 op de wereld in een tent in een vluchtelingenkamp in Gaza.  Ze was met haar familie gevlucht voor het oorlogsgeweld dat vooraf ging aan de stichting van de staat Israël. Toen Jaber zelf net vader was geworden van twee dochters, werd hij gearresteerd door het Israëlische leger. Hij zat 15 jaar vast vanwege zijn rol in het Palestijnse verzet tegen de bezetting. Um Jaber werd een boegbeeld van de beweging die opkomt voor de rechten van Palestijnse gevangenen.

Um Jaber

Um Jaber

Op weg naar zijn moeder stuitte Jaber bij de Rafah grensovergang op een versperring. De poort bleek plots voor onbepaalde tijd gesloten. Dit kwam als reactie op de kidnapping van zeven Egyptische militairen en politieagenten.

Jaber kon niets anders doen dan bellen om af en toe de stem van zijn moeder te horen via de telefoon. “Ik wilde haar het liefst zo vaak mogelijk horen, aan de andere kant wilde ik haar niet nog meer verdriet bezorgen,” zegt hij. “Het allerergste is de onzekerheid tijdens het wachten. En ons verhaal is nog maar een verhaal uit duizenden. Op de grond voor de grenspoort sliepen namelijk vele mensen.”

Op 22 mei ging de grens open en konden Jaber en alle andere gestrande Palestijnen weer herenigd worden met hun familie. Um Jaber begint langzaam op te knappen.

Inmiddels is ze te oud om op de barricaden te staan. Een groot deel van de dag zit ze stilletjes schitterende patronen voor kussenslopen, muurdecoraties en jurken te borduren. Maar wanneer ik haar een vraag over politiek stel, brandt er weer een vuur in haar los. Jaber luistert dan vol bewondering met me mee naar wat ze te vertellen heeft.

Lange rijen aan de Rafah grenspoort, Egyptische zijde.

Lange rijen aan de Rafah grenspoort, Egyptische zijde.

???????????????????????????????

Bij Rafah grensovergang

Dringen aan de Egyptische zijde van de grensovergang.

Dringen aan de Egyptische zijde van de grensovergang.

Advertisements
Posted in: Palestine