Geëvacueerd uit de Gazastrook

Posted on June 1, 2013

8


Een ingekorte versie van dit artikel verscheen op woensdag 22 mei 2013 in DWDD Magazine. Bekijk het hier.

Al een tijdje voel ik mij flink beroerd en afgelopen week bezocht ik dan ook een dokter. Zij stelde vast dat ik een alvleesklierontsteking heb. Slecht nieuws, want dit kan levensbedreigend zijn.

Diezelfde avond nog lig ik in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad. Er is vrijwel niets voorhanden in dit ziekenhuis. Er zijn zelfs geen lakens voor patiënten.

De Erez grensovergang tussen Israël en de Gazastrook

De Erez grensovergang tussen Israël en de Gazastrook

De volgende ochtend belt een vriend nadat hij hoorde dat ik was opgenomen. Hij werkt voor de Verenigde Naties en zorgt voor de veiligheid en het welzijn van buitenlanders die hier wonen en werken. Hij klinkt ernstig: ‘Het Israëlische leger heeft je toestemming gegeven voor een evacuatie naar een Israëlisch ziekenhuis. De grens met Israël gaat over een uur dicht, dus je moet snel zijn. Daarna is de grens zeker 1,5 en mogelijk 2,5 dagen dicht vanwege het Joodse weekend.’

Ik sta voor een moeilijke keuze: Ik wil de Gazastrook absoluut niet verlaten. Toen Israëlische F16s, drones, oorlogsschepen en tanks de Gazastrook dagenlang bestookten afgelopen november, dacht ik geen moment aan evacuatie.

Ook nu wil ik geen gebruik maken van een voorkeursbehandeling die buitenlanders krijgen van de bezettingsmacht. Palestijnen komen alleen in aanmerking voor een urgente overplaatsing naar een Israëlisch ziekenhuis indien ze in levensgevaar verkeren.

???????????????????????????????

Sabreen Okal met twee van haar kinderen.

Ik denk aan Mahmoud, de 25-jarige neef van mijn college Rami die vorig jaar geen toestemming kreeg om naar een Israëlisch ziekenhuis overgeplaatst te worden. Zijn nierfalen zouden niet ernstig genoeg zijn. Toen hij uiteindelijk toch als ‘kritiek’ werd beschouwd, werd hij overplaatst. Hij overleed de nacht na zijn aankomst in het ziekenhuis. En ik denk Sabreen Okal, een jonge moeder van mijn leeftijd die ik enkele maanden geleden interviewde. Ze voelde en zag de kankergezwellen in haar lijf groeien. De noodzakelijke behandeling was niet beschikbaar in de Gazastrook. Drie maanden lang werden haar verzoeken tot reistoestemming zonder opgaaf van reden afgewezen.

De artsen in het ziekenhuis zeggen mij dat het noodzakelijk is om naar Israël te gaan; ik loop teveel risico. Indien mijn gezondheid verder verslechtert, kunnen ze in Gaza weinig voor me doen.

Verscheurd door het gevoel van onrecht, stem ik toch in met een medische evacuatie. Vijf minuten later brengt een internationale hulporganisatie mij naar de grens. Aan de andere kant wordt ik opgewacht door een ambulance die mij naar het ziekenhuis in Tel Aviv brengt.

En hier lig ik dan, in ziekenhuis Ichilov met eersteklas medische zorg. Vier complexen met de nieuwste apparatuur, de beste specialisten in huis en een futuristisch uiterlijk. Wetende dat ik de juiste beslissing heb gemaakt, knaagt toch het gevoel van onrecht.

Advertisements
Posted in: Palestine